Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών

Αθηνά Στούρνα



Βαθμίδα
Επίκουρη Καθηγήτρια

Η Αθηνά Στούρνα (Δρ.) είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σπούδασε Σκηνογραφία/Ενδυματολογία (BA Honours) στο Rose Bruford College of Theatre and Performance και Θεατρολογία (Maîtrise, D.E.A.) στο Université de la Sorbonne-nouvelle – Paris III. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε, με διάκριση, τη διδακτορική της διατριβή, η οποία εκδόθηκε στη Γαλλία (La Cuisine à la scène : boire et manger au théâtre du 20e siècle, PU de Rennes, 2011) υπό την επίβλεψη της Béatrice Picon-Vallin. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη μελέτη του επιτελεστικού χώρου και της σκηνογραφίας, όπως επίσης στη σχέση φαγητού, ποτού και μαγειρικής με το θέατρο και την performance. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (Critical Stages/Scènes critiques, Théâtre/public, ADE Teatro, P-E-R-F-O-R-M-A-N-C-E και Platform: Journal for Theatre and Performing Arts) και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους (π.χ. B. Picon-Vallin & E. Magris (dir.) Les Théâtres documentaires, Montpellier, Éditions Deuxième époque // P. Chevalier, A. Mouton-Rezzouk & D. Urrutiaguer (dir.), Le Musée par la scène, Montpellier, Éditions Deuxième époque, κ.ά.). Από το 2020 διδάσκει στο ΤΠΨΤ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει επίσης διδάξει στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Πατρών, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Αθήνας, στο CYA (College Year in Athens), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του ΑΠΚυ και στο Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ε.Α.Π. Έχει λάβει ερευνητικές υποτροφίες από την Casa de Velázquez (Μαδρίτη) και από το Princeton University (The Seeger Center for Hellenic Studies, 2017 και Friends of the Princeton University Library, 2019). Συμμετείχε στο The Mellon School of Theater and Performance Research, στο Harvard University (2026 και 2022). Είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική υπεύθυνη του πολυπολιτισμικού Θιάσου Ωκύπους, με έδρα το Ναύπλιο, και έχει σκηνοθετήσει και σκηνογραφήσει παραστάσεις, που έχουν παιχτεί σε θέατρα, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, την Τσεχία, τη Μ. Βρετανία και την Αργεντινή. Ως μέλος της διεθνούς ομάδας καλλιτεχνών The Food Project έχει παρουσιάσει δρώμενα που συνδέουν το φαγητό με την performance (World Stage Design 2013, The Prague Quadrennial of Performance Design and Space, 2015, κ.ά.).

Γνωστικό αντικείμενο
Χώρος, Σκηνογραφία και Επιτέλεση: Ιστορία, Καλλιτεχνική πράξη και Κοινωνικές Εφαρμογές
Σπουδές
2010, Διδακτορικό Θέατρο και Παραστατικές Τέχνες, Université de la Sorbonne Nouvelle-Paris III και CNRS, Γαλλία
2002, Μεταπτυχιακό Θέατρο και Παραστατικές Τέχνες, Université de la Sorbonne Nouvelle-Paris III, Γαλλία
2002, Πτυχίο/Integr. Master Θέατρο και Παραστατικές Τέχνες, Université de la Sorbonne Nouvelle-Paris III, Γαλλία
1998, Πτυχίο Σκηνογραφία-Ενδυματολογία, Rose Bruford College of Theatre and Performance/University of Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο
1995, Προκαταρκτικό δίπλωμα, Τέχνες και Design, Wimbledon School of Art, Ηνωμένο Βασίλειο

Λέξεις κλειδιά: Χώρος, σκηνογραφία, σκηνοθεσία, performance art, φαγητό, ποτό, δείπνο
Συσχετισμός με διδασκόμενα μαθήματα